Tema: Förlåt

Hur ska jag kunna förlåta mannen som utsatte mitt barn för sexuella övergrepp?

Bloggpost | 17 Oct 2017 | Tema: Förlåt

Kanske något av det allra svåraste för oss människor är att säga "förlåt" och att förlåta någon som gjort oss riktigt illa. Hur mycket svårare är det då inte om det onda skedde mot våra barn som vi älskar så mycket? I den här berättelsen som är en insändare från en av våra lyssnare berättar en mamma om hur hennes barn blivit utsatt för sexuella övergrepp, om hatet som följde och insikterna som hon till slut landade i.

Vi har under sex veckors tid haft ett tema om förlåtelse i podden och när vi fick det här mejlet kände vi direkt att det här har potential att hjälpa så många som går igenom liknande saker. Mamman gick med på att publicera texten men önskar vara anonym för barnets bästa. Det är helt ok att dela vidare.

Förlåt - Förlåtelse i fyra riktningar

Avsnitt #41 | 30 Aug 2017 | Tema: Förlåt

Den här veckan startar vi höstens stora tema som handlar om förlåtelse. I fem avsnitt kommer vi bl a att prata om förlåtelsens fyra riktningar; Att bli förlåten av Gud, att förlåta sig själv, att be andra om förlåtelse och om att kunna förlåta andra. Men vi börjar från början med att definiera vad förlåtelse egentligen är och varför det är ett både vackert och laddat ord.

Förlåt - Att få förlåtelse från Gud

Avsnitt #42 | 07 Sep 2017 | Tema: Förlåt

Man kan bara ge det man har och innan man kan ge förlåtelse till andra eller till sig själv hjälper det om man först får ta emot den förlåtelse som Gud ger. Men på vilka grunder ger oss Gud förlåtelse egentligen? Ser han mellan fingrarna? Låter han en orätt gå förbi? Vi pratar om detta och går igenom hur man tar emot förlåtelse.

Förlåt - Att förlåta sig själv

Avsnitt #43 | 15 Sep 2017 | Tema: Förlåt

Du kanske har hört detta om att vi ofta är hårdast mot oss själva. Vi har full förståelse för att andra kan göra misstag men har ibland svårt att förlåta oss själva för våra egna misslyckanden. I det här avsnittet pratar vi om varför det är både så svårt men också så viktigt att kunna förlåta sig och framförallt hur man gör.

Förlåt - Att be om förlåtelse

Avsnitt #44 | 20 Sep 2017 | Tema: Förlåt

I nästsista avsnittet i vårt tema Förlåt pratar vi om det som vi har så otroligt svårt med, att be någon om förlåtelse. Varför är det så svårt egentligen och hur löser man en situation där två parter felar men ingen vill ta första steget och be om förlåtelse? Vi resonerar kring ämnet och delar också med oss av egna erfarenheter där vi själva gjort fel mot andra och behövt säga förlåt.

Förlåt - Att förlåta andra (del 1)

Avsnitt #45 | 28 Sep 2017 | Tema: Förlåt

Vi har alla varit med om en eller flera människor som gjort oss riktigt illa. Det kan vara sexuella övergrepp, släktingar som blåst en på pengar, en partner som lämnat för någon annan eller en mobbare i klassen som gjort livet surt för en. Ska man verkligen förlåta vad som helst? Och vad gör man när man försökt men verkligen inte kan förlåta?

Förlåt - Att förlåta andra (del 2)

Avsnitt #46 | 05 Oct 2017 | Tema: Förlåt

Det här är andra delen och fortsättningen på förra avsnittet med samma titel där vi fördjupar oss i ämnet om att förlåta andra. Vi tittar bl a på Josefs liv, en pojke som blev såld som slav vid 17 års åldern av sina egna bröder. Vi får se hur han hanterade det oväntade mötet med dem många år senare och funderar över om det går att glömma vad någon gjort mot en och om man bör förlåta någon trots att de inte bett om förlåtelse.