Hur vet man vad som är guds vilja?

Hur vet man vad som är guds vilja?

09 Mar 2017 | Tema: Vägval

Vi har precis avslutat temat Vägval som har handlat om hur man kan veta vad som är Guds vilja för ens liv. Det har varit vårt längsta tema hittills med hela fem avsnitt. Det är nästan två och en halv timmes samtal. Kanske beror det på alla perspektiven man måste ta hänsyn till för att kunna svara tillfredställande på frågan.

Vi startade Bibelpodden just för att kunna ge frågor stort utrymme och inte ge snabba och korta svar på komplexa saker. Det är så lätt att ramla in i den fällan när man krävs på svar. Ibland är det helt ok att säga: ”Det måste jag kolla upp, jag återkommer” eller t o m ”Jag vet faktiskt inte”.

Tillbaka till frågan om Guds ledning så måste man förstå utmaningen som Gud har. Han har nämligen gett oss en fri vilja och han vill respektera den under alla omständigheter. Samtidigt har Gud ett helt annat perspektiv än vi eftersom han står utanför både tid och rum. Man kan säga att han har ett fågelperspektiv, men inte bara det, han kan också se början och slutet samtidigt. Lägg därtill att Gud älskar oss till döds (bokstavligt talat) så förstår man hur mån han är om att vi tar rätt beslut i livet och hur mycket det måste smärta honom när vi går snett.

Gud har valt en metod framför de övriga för att leda oss, och det är genom att påverka vår vilja. D v s han gör det på ett sådant sätt så att vi börjar vilja det han vill, precis som det står i Filipperbrevet 2:13:

”…för det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske.”

Det är inte långt ifrån hur en förälder försöker att leda sitt lilla barn. Det sker inte genom tvång eller med våld utan i kärlek och genom att inspirera.

Det kräver såklart att vi är samarbetsvilliga och ständigt bär samma bön i våra hjärtan som Jesus själv bad: ”…ske din vilja.” För en sak är säker, om vi av hela hjärtat söker Guds vilja så kommer han att leda.

I det här temat har vi bl a pratat om ödet och om livet är förutbestämt, vi har pratat om vad vi kan göra redan idag för att forma vår karaktär för framtiden, vi har pratat om svårigheter som är en del av processen och inte nödvändigtvis ett tecken på att vi är fel ute och vi har pratat om rätt tajming, vad som händer om vi är för tidigt ute och vad vi kan göra medan vi väntar.

Lyssna igenom alla avsnitten om du inte hunnit med det och tveka aldrig att höra av dig om frågor dyker upp.

Lyssna på avsnitten


Gilla och dela gärna den här bloggposten!
Facebook Twitter
Tillbaka
Få ett meddelande så fort vi släpper nytt