Teodicéproblemet – Varför så mycket ondska och lidande om Gud är god och allsmäktig?

Teodicéproblemet – Varför så mycket ondska och lidande om Gud är god och allsmäktig?

12 Apr 2017 | Tema: Ondska

Under tre veckors tid har vi haft ett tema här på Bibelpodden som vi kallat för Ondska. Frågan om ondskan och lidandet i världen har funnits med redan innan ens vi satte igång med podden. Vi hade bett våra vänner att ge oss förslag på ämnen och bland dessa var just den här frågan: Varför finns det så mycket ondska och lidande i världen om Gud är god och allsmäktig? Även kallat Teodicéproblemet.

Ända sedan dess har samma fråga ställts nästa en gång i månaden av olika lyssnare och vi kände att vi inte kunde skjuta upp temat längre.

Frågan används ofta som ett argument för att bevisa att Gud inte existerar. Logiken går ungefär till såhär: En god Gud skulle inte tillåta ondska och lidande och en allsmäktig Gud har makt att ta bort ondskan och lidandet. Gud är både allsmäktig och god, ändå finns det ondska och lidande, alltså kan Gud inte existera.

Samma vecka som vi släppte sista avsnittet i temat hände det fruktansvärda i Stockholm där en lastbil körde in i en klädesbutik, dödade fyra personer och skadade många fler. Eller ja det var ju inte lastbilen i sig som körde in i klädesbutiken, för det fanns ju faktiskt en förare bakom ratten. En människa. En terrorist.

Visst är det märkligt hur vi ofta skjuter ondskan ifrån oss genom att göra den mer abstrakt? ”En lastbil körde in i en klädesbutik”, skrev jag. Jag kom faktiskt på mig själv medan jag skrev det hur det lät.

Men när ondskan kommer så nära oss och blir så konkret och påtaglig som den blev i helgen tvingas man att konfronteras med den. Egentligen har den funnits där hela tiden. Som med lite smuts som vi sopar under mattan. Eller är kanske begreppet ”elefanten i rummet” – som en av våra lyssnare kallade det – mer beskrivande?

För det är inte så att vi inte ser ondskan till vardags. Nej kanske har vi bara blivit hemmablinda. Det står en stor fet elefant mitt i vardagsrummet som ingen låtsas om att se. Men så ryter plötsligt elefanten till och vi vaknar alla. Ondskan är verklig och den finns där hela tiden.

Några dagar senare dödas över 40 personer mitt under en gudstjänst i Egypten. Det som händer i Syrien hör vi inte så mycket om längre. Det har pågått för länge för att vi ska orka bry oss. Man kan ju inte ha en flagga på sin facebookprofil i flera år, eller?

År 1952 hände något i England som vi idag kallar för The Great Smog. London täcktes av en tjock dimma som tog död på över 4000 personer och gjorde ytterligare 100 000 sjuka. Förklaringen enligt Winston Churchill var denna: ”It’s an act of God!” Det är en Guds gärning.

Men hur kan en dimma ta död på och skada så många människor? Man förstod ganska snabbt att det inte alls rörde sig om en vanlig dimma och att det inte alls var Gud som låg bakom. Det var istället förorenad luft från en kolfabrik som fyllde staden. Man brände helt enkelt mer kol än vanligt för att hålla värmen. Det i kombination med en kall och vindstilla vinter gjorde att röken stannade kvar.

Det här är ganska så illustrativt för människans reflexmässiga beteende att skylla på Gud.

Det är inte bara av ondo dock. För det första utgår man från att det finns en Gud när man ställer den här frågan. För det andra sätter den här frågan fokuset precis där Bibeln vill ha det.

I det här temat om ondska och lidande ger vi oss på att förklara var ondskan kommer ifrån och varför Gud inte bara tar bort den. Vad är människans ansvar och har Gud verkligen kontroll på läget? Vi tittar också på djävulens roll i det hela.

Lyssna på avsnitten


Gilla och dela gärna den här bloggposten!
Facebook Twitter
Tillbaka
Få ett meddelande så fort vi släpper nytt